Trottens betraktelser

Cyniskt raljerande och surt gnällande om aktuella ämnen

Min bilder
Namn:
Plats: Lidköping, Skaraborg, Sweden

onsdag, juli 26, 2006

Polisen attackerar strejkvakter


Jag orkar inte skriva någon längre artikel om någonting den här veckan. Ni får ursäkta men det är ju sommar.

SAC-syndikalisterna tidigt på fredagen i Malmö genomförde sin nionde
blockad mot Fosie stadsdelsförvaltning, en stridsåtgärd ämnad åt att få arbetsgivaren att återanställa två sparkade medlemmar, så visade polisen definitivt vilken sida dom stod på i konflikten. Malmöpolisen attackerade brutalt blockaden genom att börja slita ut samlade strejkvakter och misshandla dom med battonger och pepparspray. Att polisen angriper arbetarrörelsen på det här viset är en skandal, och inget som hör hemma i ett demokratiskt land! Men, men... det är inte första gången sådant här händer, och knappast sista gången heller. Polisen har alltid stått på dom härskandes sida och kommer alltid göra det.



Pressmedelande från Malmö LS av SAC

På onsdagsmorgonen inleddes den blockad som Social- och Vårdsyndikatet av fackföreningen Malmö LS av SAC-Syndikalisterna hade varslat om mot Fosie Stadsdelsförvaltning (SDF). Klockan sju var ett tjugotal varslade syndikatsmedlemmar på plats med banderoller och flygblad, för att hindra de anställda på stadsdelsförvaltningen att komma in i byggnaden.

De första anställda dök upp strax efter sju och fastän inget våld användes för att hindra dem att gå in på arbetsplatsen tillkallades polis. Blockaden mötte däremot många positiva reaktioner från förbipasserande, som informerades om konflikten genom flygblad.

Rätten att vidta fackliga stridsåtgärder är skyddad i grundlagen. I regeringsformen (2 kap, § 17) slås fast att fackföreningar äger rätt att vidtaga fackliga stridsåtgärder. Samtidigt förbjuder Polislagen § 8 polis att ingripa mot fackliga stridsåtgärder som skyddas av denna paragraf i regeringsformen. Det har också sedan Ådalen-31 varit sed att polisen inte ingriper i fackliga konflikter.

Regler kring varsel av stridsåtgärder är reglerade i medbestämmandelagen (MBL). Varslet är även kontrollerat och godkänt av Medlingsinstitutet och det är inte polisens uppgift att bestämma om en stridsåtgärd är laglig eller inte utan detta gör Arbetsdomstolen. Trots detta valde Malmöpolisen, under befäl av Jarl Holmström, att istället se den lagligt varslade blockaden som en olaglig demonstration. Vid niotiden, ungefär samtidigt som de ca 25 anställda hittat en ingång till stadsdelsförvaltningen genom ett parkeringshus, beordrades därför "demonstrationen" att flytta sig 20 meter bort från ingången.

- Då vi hållit blockaden i två timmar och de anställda ändå hittat en annan väg in såg vi ingen anledning att fortsätta blockera, men att polisen lägger sig i en grundlagsskyddad facklig stridsåtgärd på det här sättet är anmärkningsvärt! Vi kommer givetvis att gå vidare med det här till JO och prata med polisens jurister för att se vilket lagligt stöd de anser sig ha för att agera på det här sättet. Det är också väldigt tråkigt att Malmö Stad inte kan lösa en sådan här konflikt på ett vettigt sätt utan måste tillkalla polis, säger Peter Jacobsson, fackligt ombud i Social- och Vårdsyndikatet.

Blockaden var en följd av tidigare resultatlösa förhandlingar om arbetsförhållandena på LSS-boendet Tallgatan, tillhörande Fosie SDF. Stadsdelsförvaltningen och Malmö Stads förhandlare har visat sig totalt ointresserade av att lösa konflikten genom förhandlingar och vägrar lyssna på sina anställda. Istället har ytterligare anställda redan omplaceras till vikariat som upphört och andra har öppet hotats om omplaceringar och uppsägningar.

- De ansvariga som har tagit besluten finns på stadsdelsförvaltningen och det är därför som vi måste få dem att ta ansvar för sina handlingar. Det här är en markering mot Fosies och Malmö Stads systematiska utnyttjande av osäkra anställningar i vården, vilket inte bara påverkar arbetsförhållanden utan också kvalitén för vårdtagarna, säger Peter Jacobsson, fackligt ombud i Social- och Vårdsyndikatet.

- Vi har alla hotats av stadsdelsförvaltningens Stefan Jönsson om att vi kommer att sparkas eller omplaceras. Därför är många i personalgruppen rädda och alla vågar inte längre protestera högt, eftersom de som gjort det blivit bestraffade och inte längre har kvar sina jobb, säger Jenny Nilsson, anställd på Tallgatan.

Fackföreningens krav är att de två sparkade medlemmarna, Freddie Svensson och Nancy Ertl, återanställs med fasta anställningar på Tallgatans gruppboende, att en meningsfull och demokratisk dialog upprättas med personalen samt att fackföreningen ersätts med ekonomiskt skadestånd för föreningsrättskränkning.

//Trotten