Trottens betraktelser

Cyniskt raljerande och surt gnällande om aktuella ämnen

Min bilder
Namn:
Plats: Lidköping, Skaraborg, Sweden

tisdag, december 05, 2006

Jordskredsseger i Venezuela


Jag nåddes nyss av nyheten att Hugo Chavez vunnit en jordskredsseger i valet i Venezuela. Vi framstegsvänner ser naturligtvis detta som en mycket god nyhet. Det är inte ofta man får tillfälle att känna sig optimistisk över någonting över huvud taget. Men utvecklingen i Venezuela och resten av latinamerika är definitivt en sak man kan se possitivt på. Med Hugo Chavez vid rodret har Venezuela gjort stora framsteg. Finns det då ingenting som är oroande med utvecklingen i Venezela? frågar sig då den uppmärksamme observatören. Jo, neturligtvis finns det det.

De bra sakerna:
1.Fler fatttiga har fått tillgång till hälsovård och utbildning sedan Chavez kom till makten.
2.Välståndet ökar för de sämst ställda.
3.Jordreformer som omfördelar jorden från de få till de många. ("Expropriering!"skriker borgarna. "Nej, demokrati", svarar vi andra).
4.Det självgoda USA påminns om att de inte kan kontrollera hela världen.
5.Förhoppningsvis utvidgas kunskapsutbytet med Kuba så att kubanerna lär sig något om demokrati och ekonomi.

De dåliga sakerna:
1.Chavez kommer ändra konstitutionen så att han kan sitta hur länge som helst. Jävligt oroande. Nog för att Chavez är bra för Venezuela i nuläget, men att över huvud taget tänka tanken att göra den ändringen är inget gott tecken.
2.De demokratiska rättigheterna, som fortfarande är ganska bra, kan mycket väl bli sämre. Räkna med fler lagar som kringskär yttrandefriheten.
3.Personkulten runt Chaves är ett minst sagt oroande inslag i Venezela.
4.Eftersom oppositionen fortfarande kontrollerar rättsväsendet och polisen så kommer korruptionen knappast att minska.

//Trotten

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Varför ska vi räkna med "fler lagar som kringskär yttrandefriheten", och kan du beskriva någon lag som gjort det hitills? Hur tar sig denna kringskärning uttryck i medierna?

För att inte bara ställa dryga retoriska frågor vill jag säga att privat media är väldigt fri i venezuela, det har jag själv bevittnat på plats och kan ses t.ex. här (www.eluniversal.com, engelsk version finns).

Sen brukar många kritiker säga att Chavez kontrollerar rättssystemet snarare än tvärtom. Generellt föder ju kuppmakeri och sabotaget inom staten såklart ett behov hos en regering att stärka sin kontroll i nämnda stat, för att kunna fullfölja sitt demokratiska mandat.

Konsitutionsförändringen - som är en del i en större revision av konstitutionen vilken också inkluderar "att ersätta dagens byråkratiska institutioner med gräsrotsinstitutioner" - måste röstas igenom av 2/3 av nationalförsamlingen och därefter bekräftas i folkomröstning.

11:36 em  

Skicka en kommentar

<< Home