Trottens betraktelser

Cyniskt raljerande och surt gnällande om aktuella ämnen

Min bilder
Namn:
Plats: Lidköping, Skaraborg, Sweden

fredag, november 24, 2006

Ideologisk bloggenkät


Jag hittade en mycket intressant ideologisk bloggenkät på den utmärkta bloggen Ge oss ett val! som jag bestämde mig för att sno.

1) Politisk ideologi du förespråkar?
Jag kan utan tvekan svara att jag är socialist. Men om jag ska precisera mig lite mera så blir det genast svårare. Precis som mitt smeknamn (öknamn?) och namnet på denna bloggen antyder så är jag medlem i ett parti som brukar kallas trotskistiskt. Dock så skulle jag varken vilja kalla mig själv eller partiet för trotskister. Möjligen någon sorts "post-trotskister", men det låter ju bara löjligt. Jag har lika svårt att definiera min egen "ideologi"närmare. Den innehåller inslag av klassisk marxism, lite leninism, lite trotskism, lite folkhemsnostalgi och lite mer frihetliga tankegångar. Dessutom så skiftar det lite beroende på vilket humör jag är på. Är jag på dåligt humör så blir jag genast en "cynisk och kallhamrad revolutionär av den hårdare skolan" medans jag oftast är lite mer eftertänksam och bäst kan beskrivas som "vanlig hygglig socialist som gillar fackföreningar och vill ha en stark offentlig sektor".

2) Politisk ideologi du föraktar mest?
Jag skulle nog säga nyliberaler av den äckligaste sorten. Du vet, dom som förespråkar en helt otyglad kapitalism och hävdar att det innebär lösningen på alla världens problem. Dels på grund av deras totala oförmåga att någonsin känna sig överbevisade trots att dom ser hur verkligheten sett ut där marknadskrafterna får härja fritt. Nyliberalerna verkar gå efter den militära devisen "om trängen och kartan inte stämmer överens så gäller kartan". Dessutom så föraktar jag dom för deras respektfyllda underdånighet inför "marknaden", och dom människor som sitter i företagstopparna, som dom verkar se som någon sorts gudar. Patetiskt...

3) Materialist eller idealist?
Det här var en knivig fråga. Både dom materiella förhållandena och idéerna är viktiga vad gäller att forma världen. Dom kompletterar varandra på något sätt.

4) Plikt- eller konsekvensetik i politiken?
Jag tycker inte det är särskilt meningsfullt att dela in tänkandet i dom två kategorierna (dessutom så är jag inte helt säker på vad det betyder), men jag tycker det känns rimligt att anta att konsekvensetik är vettigast. Men som sagt, jag får återkomma om detta.

5) Politiskt uppvaknande?
Det pratades en hel del politik hemma när jag var liten, och i alla fall min mamma hade rätt bestämda åsikter som naturligtvis påverkade mig (att jag dessutom var ett stort fan av Robin Hood påverkade mig naturligtvis också). Så jag antar att jag har varit "vänster" så länge jag har vetat vad det betyder. Lite mer "medveten" blev jag i början av högstadiet när jag började lyssna på Imperiet och Ebba Grön och därefter började läsa på lite mer för att jag ville veta vad tusan dom egentligen sjöng om. Mina politiska åsikter har alltså sin grund i Robin Hood, punk och mina egna mycket pubertala tonårsgrublerier.

6) Politisk detour?
"Detour"? Jag får återkomma när jag vet vad det betyder...

7) Enskild person som påverkat dig politiskt?
Kan peka ut flera, som morsan, en lärare jag hade i högstadiet,flera partikamrater och Che Guevara, Robin Hood och Thåström ;)

8) Bok som påverkat dig mest politiskt?
Jag vet faktiskt inte vad jag ska svara här. Jag har läst många böcker som påverkat mig, men kan inte peka ut någon speciell.

9) Största bristen i den politiska ideologi du förespråkar?
Det finns många brister. En av dom är det bristande självförtroendet. Många socialister verkar inte själva våga se socialismen som möjlig.

10) Viktigaste enskilda politiska frågan?
Svårt att välja här. Skulle nog säga frågan om makten över vår värld. Demokratin. Fast det kanske är för brett för att räknas som en enskild fråga.

//Trotten

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Fan vad du är bra, storebror!

10:17 em  

Skicka en kommentar

<< Home